26

MAJ

2023.

Svega ima na internetu. I dobrog i manje dobrog. Okačiš oglas i začas te vide. Sjajno. Može se naći od ptice mleko a bogami i … sadnice paulovnije Tomentose. Super za one koji žive … na moru. A šta možemo mi u Srbiji da radimo sa njom? Da kukamo što nismo na moru i da sadimo sorte koje su adaptirane za naše uslove.

Nisam mogao a da ne reagujem na ovu sve češću pojavu paulovnije Tomentose koju nude rasadnici i pojedinci. Jeste ona i velika i prelepa, evo pogledajte ovde, ali je endemska biljka mediteranskog pojasa. To znači da ne izdržava temperature ispod -7°C. E znam, šteta ... i nama bi bilo lakše da je možemo gajiti ali eto ... nismo na moru. Ili da je bar kao limun pa da možemo zimi da je unesemo u podrum. Ali osim ako vam je podrum dubok 25m, moraćemo da je ostavimo napolju na milost i nemilost mrazevima. Neće izdržati.

Zato pamet u glavu i birajte sadni materijal koji će moći da bude u vašoj njivi narednih 70 godina a ne samo do prvog mraza ...

Hibridne Planto sadnice paulovnije su adaptirane za naše temperaturne razlike. A Tomentosu birajte kad budete rešili da se preselite u toplije krajeve.

 

Vaš Planto