22

Apr

2017.

Potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji, sa velikim zadovoljstvom, objavljujemo da je ozvaničena višegodišnja saradnja između Instituta za Voćarstvo iz Čačka i specijalizovanog rasadnika za paulovniju Planto,

Nakon više godina saradnje na obostrano zadovoljstvo, obe firme su rešile da naprave korak dalje i uspostave bliže poslovne odnose.

"inicijalna ideja jeste što smo i mi u Plantu i naše uvažene kolege iz instituta za voćarstvo u Čačku prepoznali mogućnosti koje nosi paulovnija. Vremenski razmak i postignuti rezultati su nas ubedili da u ovoj kulturi leži ogroman potencijal". kaže Željko Spasojević direktor rasadnika Planto.

"prvi koraci nisu bili laki ali Planto sada raspolaže i znanjem i potrebnim iskustvom kako bi se ova priča širila na pravi način. još uz oslonac koji nam daju stručnjaci za InVItro razmnožavanje iz Instituta, paulovnija definitivno menja svoj status i nije više drvo budućnosti već postaje drvo sadašnjosti".

"jedna bitna smernica našeg poslovanja jeste rešenost da se oslanjamo na domaće znanje, praksu i iskustva. Živimo u Srbiji i zašto bismo uvozili iz Bugarske, Rumunije, Madjarske hibridne sadnice paulovnije kada to naši doktori i profesori iz Instituta rade besprekorno.“ kaže Spasojević „ a pritom uvozne sadnice su ne samo znatno skuplje već su zaštićene autorskim pravima tj, patentirane! Najsigurniji način da budete u problemu. Zato Planto koristi samo klonove koji su slobodni za upotrebu tipa Elongate F1, ShanTong F1, itd

Institut za voćarstvo iz Čačka i rasadnik Planto planiraju uskoro zajedničku prezentaciju na temu „ isplativost eksploatacije paulovnije u Šumadiji i Pomoravlju“ Planto će sve detalje ovog zajedničkog nastupa objaviti uskoro.