17

Mar

2014.

Često nas neka pitanja zateknu. Da, ovo je drvo zaista neverovatno. Dovoljno je gajiti ga samo par meseci da vidite koliki je njegov potencijal. Ali, ako nas pitate da li ćete dobiti jedan ili dva kubika gradje posle seče, ... ne znamo. Pošteno. Zasad NIKO u ovoj zemlji vam ne može dati taj odgovor. Vidimo se za 5 do 7 godina pa ćemo vam reći ... Ako nas pak pitate da li brzo raste, odgovor je definitivno da.  i do 6,5cm dnevno! Dodjite, pokazaćemo vam.

Jedno pitanje koje se stalno prožima je da li treba kap po kap? Kao i svaka biljka, Paulovnija traži sunce, prostora i vodu. Bez toga sigurno ne može. Na tržištu je velika ponuda i svašta ćete naći pa i dosta onih koji bi da, pored sadnica, prodaju i još ponešto, recimo i sisteme za navodnjavanje... nemojte brzati i bacati se na velike troškove. Ako možete da je zalijete na tradicionalan način, može i tako. Paulovniji će trebati zalivanje u prvoj i eventualno u drugoj godini. Sve i da nema idealne uslove (kap po kap) ništa joj neće biti, produžićete ciklus ekploatacije za godinu, dve, dana i dobićete isti prirast bez skupih ulaganja. Ne zaboravite da ste posadili drvo i to ogromno, kome trebate u prvoj i možda u drugoj godini rasta. Posle, sa nama ili bez nas, ono raste, pa raste. Nemojte pogrešno da protumačite ove reči, nisam rekao da joj voda ne treba ali stavite dobro na kantar šta vam je bolje: ulagati u bunare, cevi, pumpe, itd, ili zalivati iz "kofe" i, u najgorem slučaju, sačekati godinu dana, duže za isti rezultat. Na vama je ...

Sigurno je jedno: od ove kulture se niko neće obogatiti preko noći ali smo isto tako uvereni da ćemo imati vajde od nje i da ćemo pre svega ostaviti ovu našu zemlju u malo boljem stanju nego što smo je zatekli. Ako vam je i to u redu ... onda dobrodošli.

 

Spasojević Željko