01

Sep

2013.

Imali smo priliku da, silazeći na plažu Herceg Novog, vidimo jedan lep primerak Paulownije. Nedaleko od obale, kod Ćorović Plaže, u privatnom dvorištu, videli smo impozantnu krošnju Paulownije. Teško je sa sigurnošću tvrditi, ali po tome koje se vrste nalaze na ovim mediteranskim podnebljima najverovatnije je da se radi o Paulowniji Tomentosa. Ova je vrsta naime više ukrasna nego industrijska i vrsta koja ne podnosi jake zime i niske temperature.

Ipak, iako samonikla, ovaj primerak pokazuje karakteristične osobine roda Paulownije. Vlasnik nam je rekao da je drvo niklo pre 8 do 10 godina. Veoma prav rast drveta sa krošnjom koja se formirala tek na nekih 7-8 metara visine a da ljdska ruka nije u tome intervenisala, su dokazi da su to genetske odlike ove biljke.

U visini grudi, obim debla je oko 200 cm (nisam uspeo da ga skroz obgrlim). Pa možete i sami izračunati koliko bi bilo tehničke gradje (visina 7m , obim 2m).

Ovako bi trebalo da izgledaju naša stabla za 7-8 godina. Nije šala ...

Primetili smo neverovatan broj čaura sa semenom, što znači da je ogroman broj i cvetova, samim tim i veoma interesantno drvo za naše prijatelje pčelare.

Ako se zadesite u Herceg Novom, obratite pažnju na ovo stablo, iznenadiće vas svojom veličinom i lepotom.

Evo još slika ...