27

MAJ

2015.

Донација расадника «Планто» шабачким школама и ученицима

Пауловнија – дрво за све!

            У склопу својих редовних активности које се односе на развијање еколошке свести и очување животне средине Друштво учитеља Шабац ће на иницијативу Расадника за узгој брзорастућег дрвета Пауловније – „Планто“ из Марковца, а у сусрет 5. јуну Светском дану заштите животне средине, организовати велику акцију под називом «Пауловнија деци Шапца – Да растемо заједно!». Расадник «Планто» ће овом приликом поклонити саднице дрвета Пауловнија свим шабачким школама. Ову акцију ће, као и већину сличних које су од значаја за сам Град Шабац подржати Градска управа и кабинет градоначелника Небојше Зеленовића. Препознавши град Шабац као регион који поседује значајне обновљиве изворе енергије и висок ниво свести и еколошке културе, «Планто» поносно подржава град Шабац у његовој борби за очување животне средине, те ће овом приликом даровати саднице и самом граду домаћину.

Акција «Пауловнија деци Шапца – Да растемо заједно!» одржаће се у суботу 30. маја у 12 часова у просторијама Центра за стручно усавршавање града Шапца, са којима наше друштво има успешну сарадњу. Поред представника Друштва учитеља Шабац, представника расадника „Планто“ и чланова Градске управе, овом догађају ће присуствовати сви учитељи првог разреда са представницма свог одељења. С обзиром на то да је Пауловнија дрво будућности, а да ми као друштво треба да улажемо у своју будућност – у нашу децу, сматрали смо да је симболично да у овој акцији учествују ученици првог разреда јер њима предстоји још седам година школовања у својим школама, што је у складу са временским периодом потребним да саднице Пауловније достигну свој максимум раста.

Кроз предмете Свет око нас, Природа и друштво и Чувари природе, као и у корелацији са осталим предметима, од првог разреда радимо са својим ученицима на развијању еколошке свести и очувању и заштити животне средине, посебно оне која непосредно окружује ученике. Препознавши и негујући овакав приступ животној средини, расадник «Планто» је и иницирао ову акцију оплемењивања дворишта школа као простора у којима деца бораве већи део дана, а Пауловнија је свакако дрво које ће таквом амбијенту удахнути живот и допринети његовој лепоти.

            Иначе, дрво Пауловнија спада у врсту изузетно вредног дрвета. Пореклом је из југоисточне Кине где се узгаја већ вековима. Пауловнија је атрактивна због свог изузетно брзог раста, дрвета високог квалитета, лепог цвета и великог лишћа, као и због своје широке примене.

Расадник “Планто“ ће овом приликом присутним ученицима поклонити и мајице које ће их подсећати на тај дан и на наш заједнички допринос очувању животне средине.

još ponešto ovde

slike iz Šapca            Internet stranica grada Šapca