03

MAJ

2016.

Planto preporuke. Posledice kasnih mrazeva.

bilten br.3/maj 2016.


Ako ste vaše paulovnije čepovali početkom aprila, možda ste ovih dana, očajni, konstatovali da su izdanci pocrneli! Da budemo sasvim jasni, ako vam se ovako nešto desilo, ne brinite - očekivano je i ništa dramatično.

Ova se priča ponavlja svakog proleća pogotovo tamo gde su česti kasni mrazevi (doline, uvale, ...) kao kod nas u Pomoravlju. Navikli smo da nam se tada mnogi od vas javljaju uzbuđeni i u panici.

Jeste impresivno ali bezopasno.

Mlada biljka, tek izašla iz zemlje, jednostavno nije bila spremna da se nosi sa negativnim temperaturama. Još zeljasta i šuplja, nije izdržala nalete mraza koji je pokosio.

Šta sada? - ništa ... naime, vreme će učiniti svoje i za samo par dana videćete nove izdanke kako izlaze iz zemlje. A možda ste nas poslušali i niste zakidali one koji su se do sada pojavljivali, e, onda samo ćete odstraniti izmrsli izdanak i zameniti ga najboljim do njega (pogledaj sliku). I eto ...

U svakom slučaju, uz adekvatne uslove uzgoja, već do kraja juna ćete imati impresivnu biljku, za ponos.

Pratite nas i dalje na našim stranicama i uživajte u vašim zasadima. Veliki pozdrav, do sledećeg biltena, od vaše Planto savetodavne službe.