19

Apr

2017.

Paulovnija je uveliko krenula u vegetaciju. Vreme je da se preduzmu sledeće mere:

Ako ste paulovniju posadili lani u maju (kontejnersku) vreme je da je čepujete ali samo ako je dovoljno jaka. Stabla koja su, u visini grudi (na 1,30m), dostigla izmedju 6cm i 8cm u obimu TREBA ÄŒEPOVATI. Odsecite čistom i oštrom alatkom nadzemni deo sadnice 5 do 10 cm od zemlje. Ako možete, uvek je dobro da ranu zatvorite (vosak, bakar, beli lepak…). Ova mera važi i za jesenas ili ovog proleća posaÄ‘ene čepovane sadnice. Poseban članak i fotografije o čepovanju možete pročitati ovde.

Primetili ste, možda zabrinuto, da je vrh suv ... to je sasvim normalno. Naime vrh, bolje rečeno, poslednji najviše segmenti su šuplji (kao trska) jer biljka nije stigla da ih odrveni. Ništa strašno, paulovnija će nastaviti svoj rast iz prvog živog pupoljka neposredno ispod vrha.

Okopajte oko svakog stabla kako bi mladari mogli nesmetano da niknu.

Pojaviće se uskoro mladari na samom čepu i oko njega. Pustite ih da rastu. Kada dostignu visinu od 30 cm, izaberite najjači a ostale sve otklonite. Nemojte čupkati pre toga jer ćete na taj način samo sebi napraviti nepotreban posao.

Kada  novi mladar izraste na metar prihranite zasad veštačkim djubrivom (16-16-16) ili KAN 200gr/biljci. Nemojte ranije da ne bi mladi, još zeljasti izdanak, izgoreo od Ä‘ubriva. Djubrivo bacite po površini i blago ukopajte.

Redovno čistite stabla od zaperaka koji će se pojaviti na nodusima (čvorištima). I to sve do željene visine krošnje (preporučujemo 4,5m).

Obavezno postavite kočeve, pritke, tutore kako biste mlade biljke zaštitili od vetrova. Ne zaboravite da će u jednom periodu taj mladar rasti izmedju 3 i 6 cm dnevno! Sve dok veza izmeÄ‘u izdanka i korena ne odrveni, prvih dva meseca, bitno je vezivati paulovniju i tako je zaštiti od udara vetrova. Ali o tome, za par dana …

Za sada toliko ... srećan rad.

Vaš Planto