InVitro sadni materijal

Planto, u svom radu, poseban naglasak stavlja na odabir vrste Paulovnije adaptirane na naše klimatske uslove. Kako smo i pristalice toga da obrtna sredstva treba uložiti na domaće tržište, ovaj delikatni zadatak smo poverili našim, domaćim institucijama, bolje rečeno, našim laboratorijama, fakultetima i institutima.

Danas se Planto ponosi ostvarenom saradnjom sa ovim činiocima.InVItro tegla

Postoje mnogi načini da se bilo koja biljka, pa i Paulovnija razmnoži. Medjutim, samo je jedan način da se napravi replika biljke-majke, tj. da se sačuvaju sve njene karakteristike. To se isključivo postiže In Vitro tehnikom. Ova tehnika zahteva posebne uslove i veliku stručnost.

Planto se opredelio da svojim klijentima ponudi samo sadnice dobijene In Vitro tehnikom. Jedino na ovaj način sigurno dobijamo rasad Paulovnije sa onim karakteristikama koje ovu biljku čine tako posebnom.

Do sada se takav rasad mogao dobiti jedino iz uvoza (uglavnom iz Bugarske i Madjarske), što se odražavalo i na visoku finalnu cenu. Zahvaljujuci ostvarenoj saradnji sa domaćim resursima i što smo u lancu prva ili druga ruka na tržištu, u mogućnosti smo da isti, pa i bolji proizvod, ponudimo i do 50% jeftinije. Sigurno na našem tržištu možete naći približno iste cene sadnica Paulownije, ali isto tako je sigurno da su one dobijene iz reznica ili semena, što ni u kom slučaju ne garantuje da se za pet godina nećete iznenaditi i razočarati rezultatom.

Isuviše je skupa takva vrsta uštede.

Ako se odlučite, kao i mnogi od nas, da započnete ovu lepu avanturu i uložite vaš novac, vreme i trud u novi zasad Paulovnije, ne morate da birate izmedju kvaliteta i cene - opredelite se za ...

... Planto sadnice.

Zašto hibridne Planto sadnice paulownije ?

Naši prijatelji poljoprivrednici  odavno znaju: jedno je sejati hibridno seme kukuruza, a drugo je sejati seme iz koša. Jedno garantuje prinos, a drugo je … neizvesnost. Tako je i sa paulovnijom…

Jasno je svakom  ko je ikada posadio neku biljku da će napredak iste, u velikoj meri  zavisiti od kvaliteta sadnice. Način razmnožavanja je od velike važnosti, pogotovo ako želimo da dobijemo biljku sa jasno definisanim karakteristikama. Ovo je naročito važno u plantažama paulovnije gde se traži njen brz, ali i prav rast, kako bi opravdali investiciju u ovu biljku. Planto se iz tih razloga opredelio da ovaj delikatan posao poveri stručnjacima domaćih instituta i laboratorija. Svakom svoj deo posla. Odustali smo od samostalnog razmnožavanja semenom i reznicama jer takve sadnice retko kada nose osobine koje su nama neophodne (prav i brz rast) i nisu garant uspešnosti. Sadnice iz semena i reznica mogu koristiti jedino pčelarima kojima nije bitno stablo, već  žele medonosan cvet. Da me neko pogrešno ne shvati, dobiće i pčelari visoko i prelepo drvo, ali male su šanse da stablo bude upotrebljivo za eksploataciju. Jedini siguran način prenošenja identičnog genetskog koda sa biljke majke na biljku ćerku je vegetativnim InVitro razmnožavanjem. Neka vrsta fotokopiranja biljke. A evo I praktičnog dokaza: u Markovcu smo prošle godine, istog dana u junu posadili dve paulovnije Elongate, jednu iz reznice, drugu hibridnu dobijenu InVitro tehnikom. Obe su rasle do septembra i evo rezultata:

semeVShibrid11609_hibridVSseme_zaNET

                                               Blizu 3m razlike za 100ak dana rasta.                                                                      Neuporedivo posle 2 godine

Kao što vidite, Elongata iz reznice zaostaje rastom, ali što je još nepovoljnije po nas, raste krivo: lepo se vidi da se počela uvijati I vitoperiti u svojoj osnovi. Džaba i najdeblje stablo ako ne raste pravo.  Neuporebljivo je. Hibridna Elongata je porasla do nekih 5m visine, prava kao strela. To je jedino garant isplativosti naših zasada, brz i pravi rast. Razlika sa sadnicama dobijenim iz semena je još drastičnija.

Planto ima misiju da propagira paulovniju i mi to činimo, ali gledamo da to radimo što poštenije. Naime, svako neka odluči šta mu je od najveće koristi, seme, reznice, hibridi ... ima izbora. Naša odluka i vama preporuka je da koristite prvoklasni sadni materijal koji će vam dati najveće šanse da oplemenite vašu investiciju: isključivo Hibridne InVitro Planto sadnice. A onima koji bi i dalje sadnice iz semena i reznica, želimo da razočarenje nakon par godina nege, ne bude veliko i bolno. Uvek će moći da se bave pčelarstvom ...

Vaš Planto