4 KORAKA DO ZASADA

U ovo moderno doba, živimo svi brzim životom kako bismo sebi i svojima obezbedili sigurnost. Zavisimo uglavnom od nekog posla kome posvećujemo veliki deo našeg vremena. I zaista se dokazala floskula „vreme je novac“.

Kakve to veze ima sa plantažama paulovnije? Evo kakve:

Paulovnija nije samo interesantna zbog svojih neverovatnih atributa (brz rast, prav rast, široka upotreba biljke, itd), već, koliko nam se čini iz dosadašnjeg iskustva, pre svega jer ne zahteva da svako jutro idete u njivu sa motikom u rukama. Ne kažem da joj ne treba nega … treba, pogotovo u prve dve godine dok se biljka ne osamostali i ne odrveni. Posle toga, paulovnija će rasti, i s nama, i bez nas …

Paulovnija jeste zahvalna biljka što se tiče nege. Upravo i jeste atraktivna jer ne zahteva da bdite nad njom. 70% osoba koje nam se javljaju jesu upravo zainteresovani za ovu priču jer mogu da usklade svoje profesionalne obaveze i gajenje paulovnije.

Ali treba isto jasno reći da, ma koliko sama biljka paulovnije bila otporna i žilava , zasnivanje plantaže je nešto sasvim drugo i zahteva informisanost, planiranje i stručnost.  Plantaža će, bože zdravlja, trajati najmanje 70 godina. Dug period. Krucijalno je da se uz stručan savet, nađu najbolja rešenja za svakoga ponaosob. To i jeste jedna od misija našeg udruženja Planto.

Ovo je Planto preporuka kako stići do eksploativog zasada paulovnije u 4 koraka:

Korak 1 -  Skupljanje Informacija

Što bolje se informišite!

To „bolje“ ne znači da treba sve da prihvatate zdravo za gotovo: idite na relevantne sajtove, razgovarajte sa stručnjacima, sa ljudima koji već imaju iskustva sa paulovnijom. Obavezno tražite da vam se daju konkretni kontakti, reference. Gde su njihovi zasadi, ko je i kada usadio. Nazovite, obiđite. Već će ove mere isfiltrirati mnoge nepouzdane amatere i preprodavce.

Što se nas tiče, uvek ćemo vam reći otvoreno da li jeste ili nije ovo priča za vas. Na našem sajtu ćete videti isključivo autentične slike koje imaju i ime i prezime. Tekstovi su takođe originalni. A naposletku, rado ćemo vas dočekati  i pokazati uživo kako sve to izgleda. Ovo je ujedno i

Korak 2 – Obilazak snabdevača

Sledeća neophodna etapa je „put pod noge“. Potrošite malo goriva i obiđite snabdevača. Nećete uštedeti time što će vam neko sadnice dostaviti na kućnu adresu. Idite na lice mesta da vidite uslove proizvodnje, popričajte, vidite sa kim imate posla i obavezno neka vam daju reference. Oni koji se ovim poslom bave ozbiljno će vam dati kontakte ili vas lično odvesti na plantaže. A da budemo sasvim jasni, nema nas mnogo u stanju da vam pokažemo i realizovane projekte. Oni drugi možda nikada i nisu videli paulovniju.

Planto u sezoni ( od aprila do novembra) redovno organizuje prezentacije na lice mesta ili direktno u plantažama. Upišite se … dobro došli.

Korak 3 – lično planiranje zasada

Obavezna etapa kod nas u Plantu je personalizovano planiranje zasada. To znači da dajemo lična rešenja zasada ponaosob u odnosu na date uslove. Delovaće vam jasnije ako ilustrujem primerom: nisu isti zahtevi osobe koja živi i radi u Beogradu a dedovina joj je u Kuršumliji, a pritom osim nasleđene zemlje ima samo dobru volju, i s druge strane, zemljoradnika koji planira zasad u okviru svog gazdinstva i koji je opremljen kompletnom mehanizacijom i, naravno svojim iskustvom.

Kada dođe do toga, u odnosu na vaše uslove i namenu plantaže, odlučićemo zajedno o načinu i periodu sadnje kao i o sorti hibrida.

Ne zaboravite da, kao svaka kultura pod vedrim nebom, i ova nosi svoju dozu rizika. Pogotovo što je to i nova kultura gde nemamo u nekim segmentima dovoljno vremenskog razmaka. Zato se dobro pripremite i svedite taj rizik na minimum. S tim u vezi je

Korak 4 – realizacija

Dobro ste se informisali, obišli, videli, znate šta želite. Rezervisali smo vam sadnice i dali smernice. Došao trenutak da se sve to konkretizuje.

Pre nego što se sama sadnja obavi, Planto posebnu pažnju pridaje pripremi samog zemljišta. Veoma je bitno dati prostora toj mladoj biljci da pokaže sav svoj potencijal. I nemojte misliti da su vam za ovu kulturu apsolutno neophodni skupocene folije, sistemi za navodnjavanje i razni preparati. Može i bez toga. (pročitajte više o tome ovde). Peskovi u Bačkoj zahtevaju drugačiji pristup nego smonice u Pomoravlju.

Najzad, sama sadnja je najlakši deo posla. Možete se ponositi, konačno ste dobili mlad, lep i zdrav zasad. Nego, da li će biti eksploativ? Odgovor je veoma jasan: ako ste odabrali kvalitetan sadni materija i posadili InVItro hibridne sadnice, možete da očekujete da se sav vaš trud i finansijski isplati Ako ste se opredelili za sadnice dobijene iz semena i reznica, nek vam je bog u pomoć … (pročitajte više o tome ovde).

Nažalost svakodnevno nam se javljaju osobe koje su posadile ukrasne sadnice paulovnije (one iz reznice i semena) i sada čupaju kosu (dok ne urade to isto sa takvim sadnicama). Niti rastu brzo niti pravo. I tu nemo ispravke. Džaba vam i najdeblje drvo koje u osnovi pravi krivinu. Neeksploativo. Zato, obazrivo, preduslov koji nema alternativu za osnivanje eksploativog zasada je adekvatan sadni materijal, tj InVitro hibridne sadnice paulovnije.

U tom smislu Planto se odlučio da svoje poverenje pokloni domaćim stručnjacima koji za nas, u laboratorijskim uslovima, razmnožavaju upravo ovakve hibride. Radimo sa raznim sortama u zavisnosti od namene i uslova ali im je zajedničko da su slobodne za upotrebu, tj da nisu pod patentom za razliku od sadnica uveženih iz Bugarske ili Madjarske koje su zaštićene i za koje nismo sigurni da se neće sutra pojaviti neko da nam traži autorska prava. Neka – hvala.

Da na kraju rezimiramo, put do zasada izgleda ovako: Informacija, obilazak snabdevača i zasada, planiranje zasada i realizacija dobijenih smernica.

Ovo bi trebalo da vas približi vašem krajnjem cilju: zasad paulovnije. Nadamo se da će vam ovo pomoći u vašem projektu. Nemojte se dvoumiti da nas nazovete. Planto će rado odgovoriti na vaša pitanja. Čekamo vas.