Paulovnija

Postoji desetak poznatih vrsta Paulovnije (Paulownia) , kao i niz hibrida. Svi su poreklom iz Kine gde se uzgajaju više od 3000 godina. Dve najčešće uzgajane vrste u Kini su Paulovnija fortunei u vlažnim subtropskim predelima južno od reke Jangce i Paulovnija Elongata iz toplih predela severno od reke Jangce. Najaktuelnija sorta je Paulovnija ŠanTong, novi hibrid adaptiran za naša područja i klimatske uslove.


Logično je pitati se zašto se Paulovnija tek sada pojavljuje kod nas kada je tako rasprostranjena u Kini i to već godinama. Stvar je u tome što su, preko udruženja uzgajivača Planto, tek sada dostupne vrste koje trpe velike temperaturne razlike i koje su adaptirane na naše klimatske uslove.

Do sada je Paulovniju odlikovalo mnogo izuzetnih karakteristika: brz i pravilan rast, velika iskorišćenost biljke, laka obrada i kvalitetno tehničko drvo, itd, ali nažalost i jedna loša: neotpornost na velike temperaturne razlike. Sada je, u ponudi udruženja uzgajivača Planto, zahvaljujući ukrštanjima,  hibridi koji su adaptirani na naša područja i koji trpe zimi temperature do -29C a leti do +45C:

Paulovnija Elongata i Paulovnija ShanTong

Vrste Paulovnija Elongata i Paulovnija ShanTong iz Planta, su visoko produktivna brzorastuća drveća otporna na ekstremne temperature (-25 do + 45) i prilagodjena na naše podneblje. Tokom svoje prve vegetacijske sezone, dostižu visinu od 6m. Svake naredne godine, u optimalnim uslovima gajenja narastaju za 3 do 4 cm u prečniku. Paulownia Elongata i ShanTong proizvedu do 1m3 tehničke gradje visokog kvaliteta u roku od 8 do 10 godina, u zavisnosti od tehnologije gajenja i od kvaliteta zemljišta.

Prezentacija (klikni)

Ne propustite NOVO u ponudi - otkrijte Paulovniju SHAN TONG!!